luni, 8 februarie 2010

Obiceiurile romanilor



Obiceiurile din pacate nu sunt aceste caracteristici la moda care apar din ce in ce mai des in ultima vreme si ne determina sa impartim oamenii in categorii ca “pitipoanca”, “cocalar” etc, ci acele trasaturi specifice care il determina pe oricare alt locuitor al continentului sau, de ce nu, al Globului, sa exclame “Asta sigur e roman!”
1.Obiceiul de a nu-i respecta pe cei din jur si de a nu te supune regulilor. Ce daca scrie mare pe un semn “Nu calcati pe iarba!” Romanasul nostru vrea sa arate ca poate, ca doar el e smecher si nu ii spune lui nimeni ce poate sa faca si ce nu. Ce daca sunt la metrou semne cu “Stationati pe partea dreapta!”? Romanii tot unde “vrea muschii lor” stationeaza. Ce conteaza ca e un cos de gunoi gol la 3 metri in fata cand el vrea sa arunce ambalajul de la seminte acolo unde a terminat punga? Ce conteaza ca langa locul pe care il ocupa cu nonsalanta in metrou o femeie insarcinata in lua a 8-a care cu greu sta in picioare?
2.Obiceiul de a vorbi…prea liber. Asta cred ca noua, ca popor, ni se trage de pe urma numeroaselor stapaniri ale popoarelor mai puternice, culminand cu perioada comunista, cand iti era frica sa vorbesti liber, ceea ce a dus acum la un exces de zel in manifestarea propriilor ganduri. In consecinta tu, ca un om implicat in campul muncii, nu poti dormi la 2 noaptea pentru ca un pustan tine cu tot dinadinsul sa povesteasca in fata balconului tau cum a cucerit-o el pe “aia buna” de la doi. Sau nu iti poti auzi propriile ganduri dimineata in drum spre serviciu pentru ca cineva tocmai s-a apucat sa comenteze in gura mare meciul de aseara. Si ca sa puna capac la toate, intotdeauna este cineva care asculta manele la telefon, oriunde si la orice ora te-ai afla intr-un mijloc de transport in comun.
3. Obiceiul “Daca ala nu face, eu de ce sa fac?”. Aceasta replica e completata de cele mai multe ori, cu o doza de mandrie, de fraza “Ce, io-s mai prost?” La noi, romanii, totul se rezuma la altii. Ceea ce fac romanii nu fac pentru ei, fac, intr-o poportie cat de mica, ca sa vada vecinul, fratele, cumnatul etc. Fac ca sa moara “dusmanii” de invidie. Fac ca sa auda replica “Uite ba si la asta ce s-a realizat”. Atat.
Ar mai fi multe de spus despre obiceiuri ale romanilor care au devenit adevarate anecdote de genul “Stii sigur ca esti roman daca la aeroport/gara/autogara te conduc cel putin 10 rude” sau “Stii sigur ca esti roman daca nu te imbraci conform temperaturii ci conform anotimpului sau lunii calendaristice (Cum sa te imbraci in tricou in decembrie, chiar daca sunt 25 de grade afara?)”.
Din pacate, asta e tara in care traim are, din pacate, se degradeaza de la generatie la generatie.

2 comentarii:

  1. se degradeaza pe zi ce trece asta e clar, iar din urma vin doar nulitati....nu mai avem simtul valorilor sau macar o mica urma de principii.....si daca ne rezvratim....vesnica replica de care btw m-am cam saturat: "Asta e Romania.."
    Ba nu!
    Astia sunt specimenele care traiesc in ea....ca saraca tara nu are nimic...doar ca e infectata de prostie, nesimtire, parvenire si lista poate continua...Care ar fi solutia? nici eu nu mai stiu....shall we leave or shall we stay....

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate o natiune e formata din oameni si atata timp cat oamenii sunt asa cum sunt nu avem la ce altceva sa ne asteptam

    RăspundețiȘtergere