duminică, 31 iulie 2011

Toate drumurile duc la Constantinopol

Constantinopol este vechea denumire a orasului Istambul de astazi, capitala Turciei. Numele sau original era Bizant, insa a fost numit Constantinopol dupa imparatul roman, Constantin cel Mare, care l-a transformat in capitala Imperiului Roman. Denumirea de Constantinopol nu mai este oficială din 1930, dar ea continuă să fie folosită în mod curent în limba greacă. Patriarhia Ecumenică de Constantinopol si patriarhul Constantinopolului care conduce Biserica ortodoxă grecească poartă în continuare în denumirea sa vechiul nume al orașului.
In jocul din paginile celei mai tari reviste pentru copii nu toate drumurile duc la Constantinopol, ci doar unu, iar voi copiii trebuie sa il gasiti. Aveti grija sa nu va pierdeti sau veti ajunge...cine stie unde.



Meki va asteapta,pe langa alte jocuri interesante, cu articole pe diverse teme, glume, curiozotati si o multime de benzi desenate.

Imaginaţia conduce lumea

Va intrebati probabil cui apartin aceste vorbe de duh..ei bine, veti fi uimiti. Nu apartin nicidecum vreo unul fiozof intelept, ci lui Napoleon Bonaparte. De acesta probabil ati mai auzit, cel mai des din cartile de istorie: nascut pe insula Corsica, Napoleon a fost unul dintre cei mai mari strategi militari din istorie si a avut o ascensiune rapida in Armata revolutionara franceza, in ultimul deceniu al secolului al XVIII-lea.
Silit să abdice, Napoleon a fost exilat pe insula Sf. Elena, unde a murit în condiții neclare, câțiva ani mai târziu, la vârsta de 51 de ani (5 mai 1821). Există două teorii importante cu privire la moartea sa: otrăvirea cronică cu arsenic și cancerul la stomac. A fost înmormântat cu onoruri militare.
Chiar daca viata lui Napoleon a fost una tumultoasa, jocul propus de Meki copiilor este ceva mai pasnic. Pentru numai 1 euro/luna, copiii au posibilitatea de a analiza, printre altele, doua imagini ale vestitului conducator, pentru a descoperi diferentele dintre ele.

Orice Rhodos are colosul lui

Colosul din Rhodos reprezinta una dintre cele sapte minuni ale lumii antice. Nu stiti ce sunt cele sapte minuni? Ei bine, acestea sunt (sau mai bine zis erau, caci numai cateva mai exista) niste constructii foarte mari, adevarate minuni ale arhitecturii. Iata care sunt:

Farul din Alexandria
Templul lui Artemis
Statuia lui Zeus
Colosul din Rhodos
Gradinile suspendate ale Semiramidei
Mausoleul din Halicarnas
Piramidele de la Giseh

Colosul din Rhodos reprezenta o statuie infatisandu-l pe Zeul Soarelui. Constructia avea 32 de metri inaltime iar picioarele statuii marcau intrarea in port. Din pacate, Colosul din Rhodos a fost distrus intr-un cutremur.
Probabil ca in zilele noastre, o constructie de 32 de metri inaltime pare ceva banal, fie ea si o statuie, insa ganditi-va ca in acele vremuri nu exista nici electricitate, nici utilaje mecanizate, totul construindu-se manual. Ei, nu mai pare asa banal, nu?
Dupa aceasta calatorie in lumea antica, Meki va propune sa il studiati mai indeaproape pe Colosul din Rhodos, ba chiar doua statui ale acestuia. Scopul jocului este sa identificati diferentele dintre cele doua imagini...floare la ureche fata de construirea unei statui cu mainile goale, nu-i asa?

Thales din Milet

Thales a fost un filozof grec care a trait intre anii 624 - 546ien. Pentru ca nu cauta intotdeauna raspunsuri la probleme practice, Thales era vazut de unii oameni ca un om intelept dar imprudent. Una dintre legendele despre el spune ca intr-o noapte, iesind din casa sa studieze stelele, a cazut intr-o groapa. Se mai spune ca atunci companionul sau l-a intrebat : Cum vrei să ştii ce-i în cer, Thales, când nu eşti în stare să vezi ce-i la picioarele tale ?
Teascul lui Thales se refera la o legenda despre acest mare filozof: saturandu-se ca toata lumea sa il acuze ca nu stie sa lucreze cu banii si cu atat mai mult sa ii castige, Thales a facut urmatorul lucru: a cumparat toate teascurile de ulei de masline care se aflau atunci. Fiind in plina iarna, pretul lor era scazut. Insa thales stia ca urma un an bun si o recolta de masline ridicata, asa ca anul urmator a vandul teascurile la preturile impuse de el, iar castigul l-a dedicat in intregime studiilor.
Asadar, copii, nu trebuie sa judecam niciodata dupa aparente, caci un om poate fi deseori ceea ce nu pare.
Si pentru a va destinde putin, Meki va propune un joc avand la baza exact teascul lui Thales:ce ziceti, identificati umbra corecta?
Pentru un abonament de doar 1 euro/luna aveti acces la multe alte jocuri in genul acestuia si la mai mult. Caci Meki scrie pentru si de dragul copiilor.

Toate panzele suuuuus!

Istoria vapoarelor incepe undeva in Marea Mediterana, cu circa 300 de ani i. Hr. prin aparitia unor ambarcatiuni de lemn propulsate cu ajutorul vantului. Aceste vase aveau dimensiuni reduse si ajungeau pana la 50 de metri lungime. Pe masura ce timpul a trecut,lungimea lor a crescut dar principalul sistem de navigatie era cu ajutorul vantului si/sau a vaslelor.
O adevarata revolutie in istoria vapoarelor a reprezentat-o utilizarea fierului si otelului la fabricarea lor si popularitatea motorului cu aburi, care elimina dependenta de vant a vechilor vase.
Astazi, principalele vase ce se folosesc in mod constant sunt cele petroliere, niste constructii colosale ce navigheaza intre Europa, America si Japonia. Vasele de pasageri se mai folosesc astazi doar pentru croaziere pe marile mari si oceane ale lumii. Mai exista si feriboturile, niste vase de dimensiune medie folosite la transportul oamenilor si a marfurilor.
Dupa atatea informatii interesante despre navigatia pe mare, Meki va propune si un joculet pentru a va relaxa:



Scopul jocului este de a identifica umbra care apartine vaporului din prima imagine. Ce ziceti, va descurcati?

Albinuta


Deseori nu le vedem dar ele sunt peste tot in jurul nostru. Vorbim desigur despre harnicele albinute, niste insecte pe cat de mici pe atat de fascinante. Albinele traiesc in scorburi de copac (albinele salbatice) sau in stupi construiti de om (albinele domestice). Crescatorii de albine se numesc stupari, iar cresterea albinelor, apicultura.
Orice stup are, obligatoriu, o albina-regina, sau o matca. Matca este cea responsabila de reproducere in cadrul stupului. Principalul rol al albinelor este polenizarea florilor: mergand din floare in floare, albinele imprastie polenul in mai multe flori, astfel are loc inmultirea acestora.
Nu-i asa ca acum nu va mai e teama de aceste mici vietati? Si nici nu ar avea de ce, trebuie sa stiti ca albinele ataca doar atunci cand se simt atacate si foarte rar. pentru ca albinele care va inteapa mor apoi.
Pentru a va determina sa indragiti aceste invizibile animalute, Meki va propune un joc de identificare a diferentelor



Nu e asa ca nu mai par atat de fioroase dupa ce le priviti cu atentie?

Broscuta Oac



Broastele reprezinta o specie foarte interesanta: 90% din totalul amfibienilor de pe Glob sunt reprezentati de broase. Probabil va intrebati ce sunt aceia amfibieni? Ei bine, amfibienii sunt acele animale vertebrate (adica au coloana vertebrala) ce pot trai si pe apa si pe uscat. Interesant, nu? Mai exact, broastele au doua faze ale dezvoltarii: prima, sub forma de mormoloci, cand traiesc in apa, hranindu-se cu plante subacvatice, si o etapa terestra, sub forma arhicunoscutei broscute, case se poate hrani si cu mici insecte.
Broscutele au un rol foarte important in natura, pe langa faptul ca se hranesc cu insecte si diminueaza numarul acestora, prezenta sau absenta lor indica umiditatea, caldura si gradul de poluare al apei.
Despre un alt fet de broscuta, mai simpatica, este vorba si in jocul Diferente din revista Meki , in care copiii trebuie sa caute (si sa gaseasca, evident) diferentele dintre doua imagini ale unei broscute.

Barza


Barza alba sau cocstarcul este singra pasare de talie mare ce s-a apropiat de om si isi construieste cuibul in apropierea casei acestuia. Ba mai mult, romanii o considerau pasare sfanta, credinta ce exista si astazi un anumite zone. In traditia populara, se crede ca barza ocroteste de foc si fulger locul unde isi are cuibul, ca aduce noroc si este semn de belsug. Despre un om pe casa caruia isi face cuib un cocostarc se crede in batrani ca este om bun la suflet.
Barza nu poate fi confundata cu nicio alta pasare, avand un frumos penaj alb cu negru, picioare lungi si cioc portocaliu. Puii de barza au la inceput ciocul si picioarele negre, acestea urmand sa capete culoarea portocalie cand puii ajung la maturitate.
Un joc cu si despre berze ne propun si cei de la revista Meki. Fiind vorba despre un joc logic, copiii trebuie sa gaseasca are dintre cele patru umbre este cea corecta pentru barza din imagine.
Jocul dezvolta atentia copiilor pentru detalii intrucat, la o prima vedere, fiecare umbra pare a fi cea corecta.

O lume plina de puncte

Imi aduc aminte ca in copilarie imi placeau la nebunie jocurile cu unitul punctelor, in primul rand pentru ca nu stiam niciodata care va fi rezultatul, in al doilea pentru ca ma fascina sa caut fiecare cifra in parte si sa o unesc cu cea dinaintea ei.
Pentru copiii nostri si, poate, pentru copiii din noi, Meki propune o serie de astfel de jocuri, de unire a punctelor.
Prima imagine are titlul PASAREA si, dupa cate imi pot da seama, are ca rezultat o pasare care sta pe cuib



A doua imagine COSTUMUL NATIONAL infatiseaza o tarancuta pe care copiii trebuie sa o impodobeasca cu portul traditional romanesc, cum altfel decat unind punctele?



A treia imagine se numeste CADOUL si sincer oricat am privit-o nu am putut sa imi dau seama ce ar putea semnifica. Credeti ca voi, copiii, ma puteti ajuta?

Invatam sa desenam un tigru?

Pentru un copil este foarte greu sa incerce sa imite un desen intrucat ii lipseste antentia la detalii, el incercand sa imite desenul in ansamblu, ceea ce, bineinteles, va fi un esec total. Cercetatorii americani au efectuat un experiment, avand ca subiecti de studiu doua grupuri de copii: celor din primul grup li s-a oferit o imagine oarecare pe o faie de hartie si li s-a cerut sa o reproduca, celui de-al doilea i s-a oferit aceeasi imagine iimprimata pe o hartie cu niste patrate mari. Rezultatele au relevat ca cel de-al doilea grup de copii a avut rezultate cu pana la 50% mai bune decat primul, asadar unui copil nu trebuie sa ii ceri tot odata, ci pe bucati.
Meki ii invata pe cei mici sa deseneze un tigru, folosind aceeasi metoda ca si cercetatori americani: impartind imaginea in imagini mai mici. nu e asa ca pare mai simplu acum?

Jocurile copilariei - Nu te supara, frate!


Tabla pe care se joaca "Nu te supara, frate" arata cam asa. Numarul de participanti este de minim 2 si maxim 4. Fiecare jucator isi va alege cate 4 pioni pe care ii va aseza in cele patru cerculete, fiecare respectand culoarea pionului sau.
Scopul fiecarui jucator este acela de a ajunge cu toti pionii la linia de sosire, parcurgand intreg traseul in sensul sagetii, indicand culoarea indicata de linie.
Insa jocul nu e asa simplu, adversarii putandu-te scoate din joc.
Asa cum ii spune si numele, Nu te supara frate este un joc ce ii invata pe copii despre fair-play si despre acceptarea infrangerii, nimeni nu poate castiga intotdeauna.
Aceste principii ii invata pe copii si continutul revistei Meki, care cuprinde atat benzi desenate pline de talc dar si articole pe diferite teme.

Jocurile copilariei - Comoara lui Piticot


Parinti, va mai aduceti aminte de jocul Comoara lui Piticot? Se aseamana foarte mult cu Pergementele Rosii propuse de revista Meki.
Jocul se joaca astfel: fiecare isi alege un pion de o anumita culoare si il aseaza pe patratica START. Apoi, fiecare da cu zarul o data pentru a se stabili ordinea jucatorilor. Ordinea se stabileste in functie de valoarea de pe zar, cine a dat cel mai mult muta primul si asa mai departe.
Jocul se desfasoara astfel: fiecare jucator da cu zarul si isi muta pionul conform valorii obtinute: daca dai 3 muti pionul 3 patratele. Aici intervine partea grea: fiecare patratica te poate ajuta sau, dimpotriva, te poate trimite inapoi. Totul tine de noroc. Suna bine, nu-i asa?
Comoara lui Piticot este un joc pentru toata familia, pentru parinti si copii laolalta, care va va captiva pe toti fara indoiala.
Pentru mai multe jocuri pe care le puteti juca toata familia accesati cu incredere pagina revistei Meki, o sursa nesecata de informatii si ajutoare pentru parinti si copii

Jocurile copilariei - De-a v-ati ascunselea



Probabil unul dintre cele mai cunoscute jocuri din toate timpurile, De-a v-ati scunselea este un joc ce nu se demodeaza niciodata, l-au jucat atatia inainte si la fel de multi il vor juca si de acum incolo.
Regulile jocului sunt simple: unul dintre copii (ales iarasi prin tragere la sorti) se aseara langa un perete cu mainile la ochi si numara pana la 50/100 in functie de numarul de participanti. In acest timp, concurentii se ascund. Dupa ce termina de numarat si spune celebra formula "Cine nu-i gata il iau cu lopata", cautatorul incearca sa afle unde sunt ascunsi ceilalti. In momentul in care il vede pe unul dintre participanti, trebuie sa revinala locul unde a numarat si sa spuna "Te-am vazut ...". Daca un participant ajunge insa inaintea cautatorului la locul de numarat si zice "Nu-s", acesta este iese din joc, adica nici nu pierde dar nici nu castiga.
castigator este concurentul care se ascunde cel mai bine si este gasit ultimul sau deloc, iar cel ce a fost gasit primul este urmatorul cautator.
Jocul este un excelent exercitiu fizic (sustinut de revista Meki), dar si un mod de a-ti dezvolta atentia distributiva.

Jocurile copilariei - Incetul cu-ncetul se fabrica otetul

Meki sustine jocurile care dezvolta atentia si viteza de reactie a participantilor, in special pe cele desfasurate in aer liber. Un astfel de jos este Incetul cu-ncetul se fabrica otetul
Titlul poate parea destul de ciudat insa va asigur ca nu are nimic de-a face cu vreo formula chimica sau vreun experiment periculos.

Cum se joaca: Prin tragere la sorti se alege un copil care va fi conducatorul de joc. Ceilalti participanti se aseaza la o anumita distanta de el. Acesta inchide ochii si se invarte in timp ce spune fraza "Incetul cu-ncetul se fabrica otetul". Cat timp cel din centru e cu ochii inchisi participantii incearca sa se apropie de el. Daca in momentul in care acesta se opreste cineva se misca inca, respectivul iese din joc. Castiga cel ce reuseste sa ajunga primul la conducatorul de joc.

Jocul este extrem de amuzant intrucat conducatorul va apela la tot felul de trucuri pentru a-i elimina pe concurenti, rortitul frazei extrem de repede, sau doar inceputul ei pentru a-i determina pe ceilalti sa se miste.
Cu siguranta este un joc ce va contribui intens la exercitiul fizic zilnic necesar dezvoltarii fiecarui copil.

Jocurile copilariei - Baba oarba


Sursa imaginii: adevarul.ro
Acesta este un joc potrivit pentru prescolari si poate fi jucat oriunde exista mai multi copii prezenti, in aer liber sau in casa intr-o zi ploioasa.
Jocul se desfasoara astfel: un copil, ales prin tragere la sorti, se aseaza in centru, iar ceilalti in cerc in jurul lui. Cel din centru se leaga bine la ochi si se invarte in loc de trei ori. Apoi , asa legat la ochi trebuie sa "prinda" pe unul dintre copiii din jurul lui. Daca ghiceste pe cine a prins este dezlegat la ochi si cel "prins" devine "baba oarba". Daca nu, ramane legat la ochi si jocul continua pana ghiceste.
Este un joc amuzant mai ales pentru cei mici, ce vor descoperi cat de important este vazul in anumite situatii.
Parintii pot participa si ei, supraveghing copiii si contribuind la buna desfasurare a jocului si la evitarea accidentelor. Caci biata "baba" s-ar putea sa iasa cam ametita din toata invarteala

Jocurile copilariei - Imparate, imparate, cat e ceasul?


Este stiut faptul ca pentru cei mici rabdarea nu este o virtute, ca nu reusesc sa finalizeze mai nimic din ceea ce incep, iar acesta este un lucru firesc. Daca doriti sa va intelegeti copilul mai bine cititi cu incredere articolele dedicate parintilor din revista Meki. Iar daca vreti sa va determinati copilul sa fie mai rabdator, invatati-l urmatorul joc, ce necesita, inainte de toate, rabdare in a se supune regulilor.

Imparate, imparate, cat e ceasul?

Jocul se desfasoara astfel: se alege un copil care sa fie Imparatul, aleator sau prin tragere la sorti. Ceilalti se aseaza cu fata la el, la o anumita distanta, unul langa celelalt. Fiecare copil intreaba, pe rand "Imparate, imparate, cat e ceasul?"
Raspunsurile se pot masura in:
- pasi de furnica : piciorul se pune exact in fata celuilalt
- pasi de om : de paseste normal
- pasi de urias : se face un pas cat de mare se poate
- "mamaligi" : o saritura in timp ce te invarti
- pasi de iepure: o saritura cu ambele picioare

Asadar, imparatul raspunde fiecarui participant cati pasi sa faca, inainte sau inapoi (regulile sunt ca inapoi sa se poate merge decat de maxim trei ori, altfel jocul ar dura la nesfarsit. Copilul care ajunge primul la Imparat castiga si este, la randul lui, imparat. Spuneam la inceput ca acest joc dezvolta rabdarea celui mic intrucat in cazul unui imparat mai "zgarcit" la pasi jocul poate dura o vreme.

Jocurile copilariei - Sa traga, sa traga...


Acest joc se gaseste in "intelepciunea populara" sub mai multe denumiri, una dintre ele fiind "Sa vina, sa vina la razboi...", dar noi il jucam sub denumirea de "Sa traga, sa traga, mata de coada".

Cum se joaca: Fiecare participant isi alege cate o tara, pe care sa o reprezinte. Apoi se deseneaza pe asfalt un cerc mare, care se imparte in atatea "felii" cate tari s-au ales. Fiecare participant are "felia" lui. Unul dintre copii, ales aleator, sta in centrul cercului si arunca mingea in sus zicand "Sa traga, sa traga/Mata de coada/Si soarecele de urechi/Tara cu numele de ..." (si aici numeste o tara din cele alese). Reprezentatul tarii respective trebuia sa prinda mingea, sa revina cu ea in centrul cercului si sa zica "Stop", iar de acolo sa o arunce catre unul dintre participanti (care cand se rosteste numele tarii fug cat mai departe iar la "Stop" se opresc). Daca reuseste sa il loveasca, ii ia acestuia 1/4 din "felia" din cerc, daca nu, pierde el 1/4. Cand un participant pierde tot teritoriul iese din joc. A doua oara arunca mingea "tara" nominalizata prima oara si tot asa.

Jocul dezvolta capacitatea de atentie si de concentrare dar si viteza de reactie, intrucat cu cat prinzi mai repede mingea, cu atat ai mai multe sanse sa lovesti pe unul din ceilalti participanti.

Jocurile copilariei - Tara, tara, vrem ostasi!

Un joc arhicunoscut cand eram copii era Tara, tara, vrem ostasi! Este un joc ideal pentru grupurile mai mari de copii.
Cum se joaca: Participantii se impart in doua grupuri, membrii fiecarui grup se tin de maini si stau fata in fata cu ceilalti.
Un copil dintr-un grup striga:

Tara, tara, vrem ostasi!
Pe cine? (raspunde cineva din celalalt grup)
Pe ... (si aici se spune numele unui copil din grupul opus)

Cel nominalizat trebuie sa vina in fuga si sa "rupa" latul format din copiii grupului "atacat". Daca reuseste, ramane in grupul initial, daca nu, trece in celelalt.
Pierde echipa care ramane cu un singur participant.

Jocul stimuleaza capacitatile motrice si cele de coordonare, plus strategia de a identifica "veriga slaba" din grupul oponent. Ca si jocurile propuse in revista Meki, aces joc asigura un plus de voie buna celor mici si o sursa de amuzament pentru cei mari.

Jocurile copilariei - Telefonul fara fir

Un joc extrem de amuzant pe care mi-l amintesc ca il jucam copil fiind este Telefonul fara fir. Scopul jocului este strict de amuzament, pentru ca nimeni nu castiga si nimeni nu pierde.
Jocul se desfasura cam asa: Se forma un sir de copii, fiecare stand unul langa celalalt. Primul copil din sir ii spunea in soapta, la ureche, celui de-al doilea, o propozitie, cel de-al doilea celui de-al treilea si tot asa. Ultimul din sir trebuia sa spuna cu voce tare ce a inteles.
Scopul jocului era sa rostesti propozitia cat mai repede, astfel incat cea initiala cu cea finala sa nu aiba nimic in comun, era cu atat mai amuzant cu cat participantii erau numerosi si mesajul se distorsiona cat mai tare.



Ce frumoase erau vremurile acelea, cand radeai de-ti pocneau obrajii de orice nimic iar acum cu greu poti schita un zambet. Ma intreb: de cand nu am mai ras oare cu pofta, din toata inima?
Tot ce putem face, ca adulti, e sa coboram o clipa in lumea copilariei prin intermediul revistei Meki. Poate asa reusim sa ne aducem si noi aminte ... cum era.

Jocurile copilariei - Ratele si Vanatorii

Acest joc in aer liber dezvolta atentia, capacitatea de coordonare acopilului dar este si un bun exercitiu fizic. Si cum Meki incurajeaza activitatile sportive, am considerat ca e potrivit sa va vorbesc despre un joc arhicunoscut si indragit de cei mici: Ratele si Vanatorii.
Pentru acest joc aveti nevoie de o minge si mai multi participanti. Doi dintre participanti se aseaza fata in fata (acestia sunt Vanatorii) iar ceilalti intre cei doi (acestia sunt Ratele). Rolurile se stabilesc prin tragere la sorti.
Scopul jocului este ca Vanatorii sa loveasca cu mingea Ratele, iar aceasta sa incerce sa evite loviturile, desigur. Daca Rata este lovita de 3 ori, iese din joc, iar daca prinde mingea in mana inainte ca aceasta sa atinga pamantul, primeste o viata in plus. Castiga Rata care ramane ultima "in picioare". Apoi rolurile se inverseaza.
Mingea trebuie lovita doar cu mana, iar vanatorii trebuie sa pastreze mereu aceeasi distanta intre ei. De asemenea, si Ratele au un perimetru in care se pot misca, de obicei delimitat de niste repere oarecare.
Un joc foarte antrenant, recomandat tuturor copiilor intrucat acestia trebuie sa coopereze in scopul de a castiga jocul.

Jocurile copilariei - Sotron

In ultimii ani a scazut interesul copiilor pentru jocurile jucate in aer liber, alaturi de prieteni, in detrimentul celor avand ca tovaras un calculator. Prin jocurile propuse, Meki stimuleaza activitatea in aer liber dar si socializarea intre copii.
In concordanta cu principiile revistei Meki, voi continua seria jocurilor copilariei cu cele in aer liber, in care numarul de participanti este nelimitat si distractia asigurata.
Probabil cel mai ingragit joc in aer liber este Sotronul.
Reguli de joc: Se deseneaza pe asfalt un omulet aratand ca cel de mai jos



Ordinea participantilor se stabileste prin tragere la sorti sau de comun acord (daca e posibil). Primul copil ia o pietricica si o arunca in patratica cu numarul 1. Apoi, trebuie sa recupereze pietricica sarind intr-un picior, fara sa calce liniile. Daca reuseste, arunca in patratica numarul 2 si tot asa pana ajunge la numarul 8. Daca reuseste, cedeaza locul celui de-al doilea participant, la fel si in cazul unei greseli. Castiga participantul care a parcurs de cele mai multe ori intreg sotronul. Se joaca de obicei pana concurentii se plictisesc.

Acest joc dezvolta capacitatile motrice, atentia dar si capacitatile de coordonare si atentie distributiva (copilul trebuie sa isi pastreze echilibrul intr-un picior dar in acelasi timp sa fie atent sa nu calce pe vreo linie)

Jocurile copilariei - Biscuitele


Disponibil ca si alte jocuri si in varianta electronica, pe care personal nu o recomand, Biscuitele este un joc asemanator jocului X si Zero. Ca si acesta, dezvolta capacitatea de concentrare a copilului si atentia la detalii, aspecte foarte importante si pentru cei de la Meki.
Cum se joaca: Se incepe prin a se desena un patrat de 20/20 de patratele. Este recomandat ca cei doi concurenti sa aiba instrumente de scris de culori diferite. Primul incepe desenand o linie urmand marcajul caietului de matematica, celalalt deseneaza si el o linie si tot asa. Scopul jocului este acela de a forma patrate, compuse din 4 linii. Cand un concurent formeaza un patrat acesta ii va colora continutul pentru a se putea face la sfarsit numaratoarea. Daca nu se dispune de instrumente de culori diferite, unul dintre concurenti pune un X in patratul lui iar celalalt un zero.
La sfarsit se numara patratele si castigator este acela care a reusit sa completeze cat mai multe. Mai jos aveti un model de joc, in varianta electronica insa.

Jocurile copilariei - Painicile


Dupa cum stiti deja, scopul meu e de a descuraja locurile violente si jucate in fata unui monitor de calculator si de a le promova pe cele ce presupun contact uman si dezvolta abilitati pe care majoritatea jocurilor online le inhiba.
Aceasta este si misiunea Meki, sa creeze o lume a copiilor in care cei mici sa poata invata jucandu-se, asa cum au facut si alte generatii inaintea lor.
Painicile este un joc pentru copii si, nu va temeti, nu presupune niciun proces culinar in bucatarie, totul se desfasoara pe hartie.
Cum se joaca: Aveti nevoie de 2 foi de hartie si 2 instrumente de scris. Concurentii se aseaza fata in fata. Primul isi acopera foaia cu mana astfel incat celalalt sa nu o poata vedea si scrie o cifra. Daca celalalt ghiceste cifra, cel ce a scris-o incepe sa deseneze "painici" ca in imagine



Daca adversarul nu ghiceste, incepe el sa deseneze painici. Fiecare concurent scrie 40 de cifre, castiga acela care are cele mai putine painici complete.
Amuzant nu?
Jocul dezvolta intuitia si capacitatile motrice ale copilului, acesta trebuind sa miste instrumentul de scris in asa fel incat ce il induca pe celalalt in eroare.

Jocurile copilariei - X si Zero


Unul dintre cele mai indragite jocuri ale copilariei, X si Zero este un simbol al jocurilor pe hartie. L-au jucat parintii nostri, l-am jucat si noi si probabil il vor juca si atatea generatii dupa noi.
Regulile sunt foarte simple: nu aveti nevoie decat de o faie de hartie si doua instrumente de scris. Se deseneaza un patrat de 3/3 patratele. Primul concurent, pune un x intr-una din patratele, celalalt pune 0. Scopul jocului e sa impiedici adversarul sa realizeze o linie sau o diagonala. Cel ce realizeaza primul o linie/diagonala castiga.
Posibilitatile sunt multiple iar distractia, va sigur, va fi me masura.
Jocul dezvolta capacitatea de concentrare si atentia, dar si organizarea de strategii cu scopul de a-l face pe celalalt sa piarda.

Jocurile copilariei - Spanzuratoarea

In general imi plac jocurile ce dezvolta cultura generala si imaginatia, in genul celor propuse de revista Meki.Pentru ca ce mod mai bun poate exista sa inveti ceva nou decat jucandu-te?
Spanzuratoarea sau, in varianta moderna electronica, the Hangman este un joc ce impleteste perspicacitatea cu cunostintele generale.
La joc participa doi concurenti, insa se pot face mai multe echipe iar castigatorii sa joace intre ei, un fel de campionat.
Cum se joaca: Pe o foaie de hartie se deseneaza o spanzuratoare ca in imaginea de mai jos



Iar sub spanzuratoare se schiteaza un cuvant notand prima si ultima litera, iar in loc de literele lipsa se pun liniute.

Celalalt concurent are 6 incercari de a ghici cuvantul prin a alege cate o litera din alfabet care crede el ca ar face parte din cuvantul respectiv. Daca greseste si litera aleasa nu face parte din cuvant, celalalt concurent care a propus cuvantul deseneaza omuletul, ca in desen: intai capul, trunchiul, 2 maini si 2 picioare. Daca din 6 incercari nu se ghiceste cuvantul, concurentul pierde.
Se pot alege cuvinte cat mai lungi, exista o limita, totul tine de cultura generala a concurentilor si de perspicacitatea lor.

Jocurile copilariei - Avioane

Jocul acesta exista in mai multe variante, eu va voi povesti despre cum il jucam noi.
Aveti nevoie de: 2 foi de hartie de matematica, 2 instrumente de scris si multe veselie.
Concurentii stau de preferat fata in fata astfel incat nic unul sa nu poata vedea in foaia celuilalt.
Desenati fiecare cate doua patrate de 10/10 patratele, pe care le numerotati astfel: pe verticala pornind de sus in jos cu cifre iar pe orizontala pornind de la stanga la dreapta cu litere.
Patratul din stanga reprezinta teritoriul vostru iar cel din dreapta teritoriul adeversarului. Pe teritoriul vostru desenati: un avion, 2 tancuri si 3 oameni, ca in imaginea de mai jos



Dupa ce terminati de desenat incepeti jocul. Regulile sunt urmatoarele:
- fiecare concurent arunca cate o bomba in teritoriul adversarului, dupa exemplul:
Concurent 1: Bomba in D:7
Concurent 2: Liber
sau

Concurent 1: Bomba in D:7
Concurent 2: Lovit tanc.


Daca avionul sau tancul sunt lovite in punctul ce reprezinta botul, acestea sunt distruse, caz in care cel lovit raspunde "Distrus tanc/avion". Daca nu, adversarul trebuie sa loveasca fiecare punct ce alcatuieste avionul/tancul pentru a-l distruge. Oamenii se distrug dintr-o singura lovitura. In timp ce loveste, concurentul isi noteaza pe patratul din dreapta pozitiile probabile ale obiectelor adversarului.
Jocul se termina cand unul dintre concurenti isi pierde toate obiectele.

Jocul exista si in varianta electronica sub denumirea de Battleship, insa personal nu o recomand, in principiu pentru ca nu recomand nici un joc ce presupune petrecutul timpului in fata unui computer. Poate parea un joc violent, dar va asigur ca nu este, scopul lui este acela de a dezvolta intuitia copilului, atentia lui pentru detalii dar si perspicacitatea.

Ca si cei de la revista Meki, sustin jocurile non-violente ce presupun socializarea copiilor si dezvolta anumite capacitati intelectuale.

sâmbătă, 30 iulie 2011

Jocurile copilariei - TOMANAP


Astazi citind revista Meki mi-am adus aminte de niste jocuri pe care le jucam, copii fiind, pe care le credeam uitate dar care imi spun mai vii in minte ca niciodata.
Alaturi de jocurile de grupa prezentate in revista Meki Junior, mai exista o serie de jocuri ce pot fi jucate de un grup de mai multi copii.
Primul dintre acestea se numeste TOMANAP, probabil ati auzit de el, iar numele vine de la initialele cuvintelor Tari, Orase, Munti, Ape, Nume, Animale, Pasari.
Cum se joaca:
Fiecare dintre literele alfabetului se scrie pe o bucatica de hartie iar toate hartiutele se pun intr-un bol (e buna si o palarie la nevoie). Unul dintre participanti extrage o hartiuta din bol. Apoi, fiecare jucator trebuie sa scrie pe foaia din fata lui cate o tara, oras, munte etc care sa inceapa cu litera extrasa.
Scopul jocului e sa termini primul de scris, primesti un punct pentru fiecare denumire corecta. Ceilalti jucatori se puncteaza la fel in functie de cate cuvinte au completat.
Jocul stimuleaza memoria, cunostintele generale, lucrul sub presiune si viteza de reactie. Numarul minim de participanti este de trei, iar numarul maxim e infinit.
Pentru a evita divergentele va sfatuiesc sa tineti aproape o sursa de internet pentru a afla daca numele de orase/tari/munti sunt reale sau inventate.
Si nu uitati sa va distrati!

De ce Meki?


Probabil ca rasfoind paginile acestui blog va ganditi: ce imi tot povestesti de Meki? Cine e Meki asta? Si de ce as da banii pe revista asta si nu pe o alta, da doar oferta este atat de variata.
Aceste intrebari sunt legitime si voi incerca sa raspund in continuare la ele cat mai obiectiv cu putinta.
In primul rand, ceea ce incerc eu sa fac nu este o publicitate agresiva, nu incerc sa "bag pe gat" nimanui revista Meki, dimpotriva, eu scriu pentru copii si de dragul lor...iar daca intre timp parintii realizeaza ca le-ar putea fi folositoare informatiile si sfaturile din Meki, cu atat mai bine.
Meki este, asadar, o revista de benzi desenate pentru copii. Insa pe langa benzile desenate Meki contine si o serie de articole interesante, jocuri pentru cei mici, poezii, curiozitati, glume, ba chiar si o pagina dedicata parintilor. Suna bine, nu-i asa?
De ce sa alegeti Meki in detrimentul altei reviste? N-o alegeti! De ce sa aveti incredere in ceea ce va spun eu? Accesati site-ul www.meki.ro absolut gratuit si aruncati un ochi acolo. Daca nu va place ce vedeti puteti inchide pur si simplu site-ul. Fara nici o cheltuiala din partea dumneavoastra, poate doar cateva minute pierdute. E prea mult?
Va promit ca Meki va va captiva. Va va captiva asa cum m-a captivat pe mine si pe altii carora le-am povesit...

Cum alegi dadaca ideala?


Momentul in care trebuie sa petreci o parte din zi fara cel mic este un moment dificil in special pentru mamici si, cu atat mai mult, pentru copil. Cum acest lucru se intampla de obicei, la noi in tara, in jurul varstei de doi ani, o discutie "rationala" cu copilul iese din discutie.
Primul pas pe care trebuie sa il faceti in alegerea unei bone este sa apelati la o agentie ce se ocupa cu plasarea de baby-sittere. Evitati anunturile in ziare intrucat oricat de serioasa si de responsabila pare persoana in cauza nu stiti practic nimic despre ea.
In al doilea rand, nu lasati totul pe ultima suta de metri, in primul rand pentru ca cel mic nu va avea posibilitatea sa se adapteze, lucru ce il va traumatiza, iar dumneavoastra, presat de timp fiind, nu veti putea cauta pana gasiti persoana cea mai potrivita.
Cu cel putin o luna inainte trebuie sa se inceapa familiarizarea celui mic cu noua dadaca, aceasta sa vina sa petreaca timp cu copilul in prezenta dumneavoastra, pe de o parte pentru a-i observa deprinderile si comportamentul, pe de alta pentru a-i oferi prichidelului posibilitatea sa se obisnuiasca cu o persoana straina pentru el prezenta in casa.
Personal, pentru linistea mea sufleteasca, as instala si un sistem de supraveghere, dar asta e optional.
Succes in a gasi bona perfecta si daca aveti dubii nu ezitati sa apelati la sfaturile de parenting din revista Meki!

Va invit la o lectie de fizica

"Cum putem sa facem dintr-o faie de hartie un dop pentru un pahar astfel incat cand intoarcem paharul cu gura in jos sa nu curga nicio picatura de apa?"
Aceasta este intrebarea pe care Meki va propune sa o adresati celui mic daca vreti sa il lasati mut de uimire. Initial va va spune ca nu se poate, apoi se va stradui sa construiasca dopul si va constata ca foaia e prea mica, dupa care se va intoarce la concluzia initiala ca nu se poate.
Asa ca ii oferiti si solutia: Luati paharul si il umpleti ochi cu apa. Asezati-l pe ceva drept: masa, etajera etc. Mai adaugati apa usor, pana nivelul apei in pahar este maxim. Privit din lateral, se va vedea cum apa depaseste chiar buza paharului, facand nitica bolta. Nu e nicio problema daca o sa curga putin pe langa pahar. Apoi puneti cu grija foaia de hartie peste pahar. O asezati direct in plan orizontal, tinand-o cu ambele maini. Foaia se va uda de indata, iar putina apa va curge chiar pe langa pahar. Acum apasati uniform foaia pe gura paharului cu palma stanga intinsa. Tineti apasat, dar nu foarte tare, ci cat mai uniform, incercand sa acoperiti toata gura paharului. Cu dreapta ridicati paharul si intoarceti-l cu gura in jos. In tot acest timp, palma stanga ramane pe gura paharului, sprijinind coala. Dupa ce ati intors paharul cu gura in jos, luati mana stanga.
Stupoare! Apa sta singura in pahar, fara sa curga nici macar o picatura. „Dopul” de hartie, care nu este nici macar lipit sau inghesuit, o tine acolo.

Apoi oferiti si explicatia: faptul ca paharul a fost plin ochi nu a lasat aerul sa patrunda, de aceea apa nu curge. Ii puteti demonstra si ca daca trageti putin de un colt al hartiei apa va incepe sa iasa din pahar, caci aerul intra.
Va asigur ca cel mic va fi fascinat, conditia esentiala e ca intregul experiment sa se desfasoare deasupra chiuvetei din bucatarie sau in baie.

Lectie de arhitectura in joaca

Propuneti-i celui mic urmatorul joc: Puneti-i inainte trei pahare de sticla obisnuite, nu prea grele si o coala de hartie A4. Asezati doua pahare la o distanta de 20-25 cm si puneti coala in echilibru deasupra lor. Apoi spuneti-i celui mic ca sarcina este ca el sa aseze cel de-al treilea pahar deasupra celor doua pe foaia de hartie fara ca aceasta sa se indoaie.
Initial cel mic va crede ca e imposibil, va veni poate cu solutii ajutatoare, dar nici una potrivita. Asa ca oferiti-i si solutia: luam foaia si o indoim la fel cum am face un evantai de hartie. Apoi o punem la loc pe cele doua pahare de pe masa si - iata! - cel de-al treilea pahar sta in aer fara nicio problema. Si n-am folosit nimic altceva, decat hartia, care e la fel de moale, dar am asezat-o in asa fel incat sa fie mult, mult mai rezistenta.
Dupa ce i-ati captat prichindelului atentia puteti continua lectia de arhitectura cu exemple ale utilizarii acestei tehnici in cazul unor cladiri sau sau constructii.
astfel, cel mic va invata cateva kucruri folositoare jucandu-se. Caci pe acest lucru se bazeaza articolele din revista Meki, ca orice copil poate invata cu placere si spor prin joc.

O lectie de magie


Ca parinte, ati participat pana acum la mai multe petreceri pentru copii organizate cu ocazia unei zile ne nastere. Ati observat, de asemenea, ca vine un punct in care, dupa ce au epuizat toate jocurile disponibile, copiii incep sa se plictiseasca si sa caute jocuri noi.
Pentru a evita ideile mai putin inspirate ce s-ar putea materializa prin distrugerea unei parti din locuinta, Meki vine cu o idee ingenioasa: un numar de magie cu numele
"Fac apa sa dispara".

Instructiuni

1. Luati o cana obisnuita de pe masa sau de pe raft.

2. Turnati putina apa sau alt lichid, cu o sticla sau cu alt recipient, in cana. E indicati sa turnati mai de sus, pentru a se vedea clar ca apa a curs in cana.

3. Apoi ridicati cana, spuneti formula magica si intoarceti-o brusc. Din cana, spre stupefactia generala, nu va curge nici macar un strop. Apa a disparut pur si simplu.

Vreti sa aflati explicatia? Va invit sa accesati articolul de pe site-ul Meki si sa aflati secretul.

Si nu in ultimul rand, nu uitati sa precizati copiilor ca in spatele oricarei magii exista o explicatie foarte simpla, tot ce trebuie sa faca e sa o caute cu mare atentie.

Sa iubim animalele!


Zilnic vad in jurul meu zeci de animalute chinuite, maltratate, batute de oameni fara inima, de oameni ce nu ar trebui sa fie numiti oameni.
Si ma gandesc cu groaza: ce poate invata copilul meu de la mediul din jur? Ca daca vecinul de la 3 o face, daca prietenul lui cel mai bun o face, daca vaznatoarea de la colt o face, inseamna ca e ok sa lovesti animalele, nu-i asa?
Ei bine, eu spun un mare NU! Imi voi invata copilul inca de cand va face primii pasi ca animalutele sunt ca si noi, ca si ele au o mamica si un tatic, ca si pe ele le doare, ca si lor le place sa fie iubite.
Deseori vad in parc parinti care isi incurajeaza copiii sa loveasca un animalut lipsit de aparare, si deodata ma simt neputincioasa.Cum iti poti oare invata copilul sa fie violent cu atata nonsalanta?
Cei de la Meki ne invata sa iubim animalele, are chiar si o sectiune special dedicata fiintelor necuvantatoare. Cand citesc revista Meki ma gandesc ca poate mai exista o sansa, ca poate acolo unde sunt multi glasul se aude mai puternic. Este de admirat initiativa celor de la Meki, era si timpul ca animalele sa fie puse pe o treapta superioara.

Prima zi de scoala (partea a treia)


In articolele anterioare am vorbit despre ce inseamna pentru un copil aceasta schimbare: trecerea de la mersul la gradinita la viata de scolar.
Astazi as vrea sa va vorbesc despre adaptarea copilului la viata de elev. Desigur, dumneavoastra stiti ca inceperea scolii inseamna treziri dis-de-dimineata, dupa-amieze petrecute in fata temelor si nu in fata blocului si cel putin 4 ore/zi petrecute la scoala. Insa nu e cazul ca il inspaimantati pe proaspatul elev. Fiti siguri ca si el, la randul lui, este speriat si nu stie la ce sa se astepte. Iata cateva idei care ar putea sa faca adaptarea copilului mai facila:
- incurajati-l sa isi faca prieteni, sa ii invite in vizita, astfel, mersul la scoala nu va mai parea un chin cand stie ca are cu cine "schimba o vorba"
- implicati-va cat mai mult in viata scolara a copilului, participati la sedintele cu parintii si intrunirile de clasa, colaborand intre voi veti putea alcatui un mediu sigur pentru copiii dumneavoastra
- alcatuiti un program zilnic ce trebuie cu strictete respectat, veti vedea ca in cateva saptamani puiul dumneavoastra va arata ca si cum ar fi scolar de cand lumea. Nu uitati sa includeti in acest program si cateva ore de recreere, de preferat in aer liber.
- evitati orele tarzii din week-end, in 2 zile de culcat la orele 23 pot da peste cap tot programul scolarului, veti avea ca rezultat un copil pururea obosit si somnoros.
Pentru mai multe sfaturi legate de responsabilizarea copilului dumneavoastra accesati cu incredere site-ul www.meki.ro, sectiunea pentru parinti, unde veti gasi sfaturi utile privind comunicarea parinte-copil.

Sa-i invatam pe cei mici limba engleza (partea a treia)


Pentru numai 1 euro/luna puteti continua sa ii invatati pe cei mici tainele limbii engleze. In cea de-a treia lectie, Meki propune doua poezioare interesante, prima despre ploaie (Rain) si a doua despre anotimpuri (Seasons).
Este foarte important ca invatarea unei limbi straine sa se produca treptat,prin introducerea expresiilor uzuale in conversatie si a formulelor de adresare. Abia cand acestea sunt bine invatate se vor adauga elemente mai complexe.
In mod contrar, daca acele cuvinte de baza nu sunt bine inradacinate se va ajunge la o stare de confuzie generala, la un sentiment de frustrare si in cele din urma la renuntare.
Daca dumneavoastra stapaniti bine limba engleza si doriti sa il invatati si pe cel mic tainele ei, puteti apela la urmatoarele metode:
- vorbiti cu cel mic folosing limba engleza, ajutati-l unde nu intelege si unde nu poate formula propozitii.
- faceti din invatare un joc, de exemplu: ascundeti prin casa biletele viu colorate care impreuna sa formeze o indicatie, de exemplu: Go to the frigde sau Look into the bedroom. Cand copilul urmeaza indicatia ascundeti si o mica recompensa la finalul drumului.
Alte idei de a invata limba engleza le gasiti pe site-ul Meki Junior la sectiunea Engleza

Jocuri de grupa - Bicicleta

Mersul cu bicicleta este ideal pentru fiecare copil. Chiar si pentru micutul tau! Printre avantaje se numara si faptul ca tonifica multe grupe de muschi, forifica plamanii si ajuta inima sa fie mai puternica.

Mersul pe bicicleta nu necesita un efort considerabil, iar beneficiile sunt multiple. Inainte sa ii achizitionezi un astfel de mijloc de locomotie, trebuie sa tii cont de varsta copilului tau. De exemplu, daca ii achizitionezi o bicicleta la varsta de doi ani, aceasta trebuie sa aiba una sau doua roti in plus, de sustinere. Acestea ii confera siguranta, eliminand orice pericol de rasturnare.

La aceasta varsta, copiii invata sa isi coordoneze miscarile, intre maini si picioare, iar bicicleta este cel mai potrivit instrument care le vine in ajutor. Acum isi dezvolta vederea periferica, echilibrul, capacitatea de coordonare si orientare in spatiu si invata sa se fereasca de obstacole. Pentru ca este un sport care se desfasoara in aer liber, este foarte benefic pentru organism, datorita interactionarii directe cu natura.

Intrucat Meki sustine miscarea si sportul in randul copiilor, propune un joc care presupune mersul pe bicicleta. In cazul unei curse de ciclism, scopul acesteia este sa treci primul linia de sosire. Ei bine, nu si in acest caz. Scopul jocului Bicicleta este sa treci ULTIMUL linia de sosire.
Te intrebi cum poti face asta si care sunt regulile?
Ei bine, poti afla asta de pe site-ul Meki, pentru doar 1 euro pe luna. Si nu doar atat, cu 1 euro/luna ai acces nelimitat la toata informatia de pe site. Suna bine, nu-i asa?
Meki este o organizatie ce scrie pentru si pe intelesul copiilor si, mai ales, de dragul lor. Asa ca Meki vrea sa ve ofere tot ce-i mai bun: jocuri de jucatin grup sau singuri, benzi desenate, povesti ilustrate si audio, concursuri.
Lumea Meki e o lume special creata pentru copii si de dragul copiilor ce va asteapta sa ii treceti pragul.

Jocuri de grup - Sultanul

Sultanul reprezinta un titlu dat monarhului din Imperiul Otoman și din alte țări musulmane in trecut. In zilele noastre, desi nu mai exista titlul de sultan, acesta a ramas viu in crierile de genul 1001 de nopti sau povesti pentru copii (de exemplu Aladdin).
Prin definite Sultanii erau niste "regi" cu puteri depline, care puteau face ce pofteau in tara lor.
Pentru a familiariza copiii cu aceasta lume orientala a basmelor, Meki propune un joc ce poate fi jucat in grup: Sultanul, un joc incredibil de atragator si de amuzant, de jucat mai ales daca e anotimp rece sau vreme urata. Se imbina elementele de joc de rol cu cunostinte din domeniul limbajului, iar copiii se pot amuza nespus.
Puteti afla mai multe accesand site-ul Meki Junior, la sectiunea Jocuri de grupa, achizitionand un abonament de doar 1 euro/luna. Dar ce inseamna un euro in schimbul accesului integral pe site-ul meki?
Ganditi-va in special la zecile de povesti disponibile, pe care doar prichindelul dumneavoastra le va asculta, de zecile de imagini de colorat si alte surprize disponibile doar pentru abonati. De ce sa stati pe ganduri?

Jocuri de grup - Robotelul


V-ati aflat fara doar si poate in situatia in care copilul dumneavoastra are alti copii invitati dar parca ceva nu merge, parca nu reusesc sa se distreze.Motivele pot fi multiple: copiii nu se cunosc indeajuns, sunt de varste diferite sau au preocupari diferite. Insa deseori motivul este acela ca cei mici nu au un joc ce poate avea mai multi participanti si care sa le mentina atentia mai mult timp.
Pentru copiii care au ramas fara idei Meki propune un joc numit Robotelul. Asa cum ii spune si numele, jocul are la baza un robot. Pentru cei mici ce nu stiu, robotii sunt mecanisme construite de oameni care pot face anumite actiuni, mai simple sau mai complexe. Exista roboti teleghidati (ca jucariile cu telecomanda) si roboti autonomi (care fac singuri ceea ce au fost programati sa faca). Acestia au fost inventati pentru a usura munca oamenilor, sau pentru divertisment!

Jocul decurge astfel:
Robotelul (sau roboteii) va/vor trebui sa urmeze indicatiile celorlalti copii, efectuandu-le cu miscari de... robot!
Pana aici simplu. Si totusi... ce indicatii poti utiliza in joc?

De aici vine varianta frumoasa a jocului, iar aceasta e data de faptul ca putem adapta aceste indicatii la grupa de varsta a copiilor.

Pentru copii de 3-4 ani, cele mai potrivite indicatii sunt cele de miscare:
- Robotelul isi misca piciorul stang!
- Robotelul face tumbe!
- Robotelul face trei pasi pe varfuri!
- Robotelul bate din palme!
- Robotelul sta intr-un picior!
- Robotelul merge pana la fereastra!

Toate acestea se fac, repet, cu miscari si sunete ca de robot!

Important: La aceasta grupa de varsta e bine:
- Sa existe un conducator de joc, copil mai mare sau adult.
- Conducatorul sa stabileasca de la inceput cate cerinte indeplineste robotelul.
- Conducatorul sa stabileasca in ce ordine vor fi toti copiii robotei.
- Conducatorul sa aiba pregatite exemple pentru actiunile necunoscute de robotei.
Varianta: Daca sunteti cadru didactic, e foarte bine! Puteti juca acest joc cu dumneavoastra ca si conducator, si toti copiii din grupa ca robotei! Cel mai cuminte si mai... robotel deintre ei poate avea ocazia de a fi urmatorul conducator de joc!

Pentru copii de 5-6 ani, indicatiile se pot diversifica.
Acestea pot atinge teme legate de muzica (Robotelul canta cantecul cu iarna), de literatura (Robotelul spune o poezie – cu glas de robotel!!!), de miscare (Robotelul face cumpana ) sau chiar de stiinta (Robotelule, ce stii despre rechini?)

Important:
In cazul copiilor putin mai mari nu mai e necesar un conducator de joc. Toti copiii pot fi, pe rand, robotei, iar la final se supune la vot cine a fost cel mai atractiv si comic dintre toti.
Varianta: Pot fi alesi 2-3 robotei care primesc aceeasi porunca, iar castigator este cel care o indeplineste cel mai bine!

Important este ca toti participantii sa se distreze si sa invete sa ajunga la o parere comuna, in cazul desemnarii castigatorului de exemplu.

Jocuri de gatit - Maestri bucatari III

Pentru copiii familiarizati cu ceea ce inseamna gatitul virtual, site-ul Meki Junior propune o surpriza, jocul Maestri bucatari III. Avand imbunatatiri evidente fata de versiunile anterioare, Maestri bucatari III te invata cum sa gatesti o masa completa in 2 timp si 3 miscari. Ti se pare imposibil?
Te ajuta interfata jocului foarte bine gandita dar si imaginile sugestive. Localizarea ingredientelor este bazata pe elemente logice. Astfel...cauti laptele? Unde poate fi decat in frigider! Ai nevoie de ghimbir? Cauta in dulapul cu condimente..Iti trebuie o cana de masurat? In sertarele din bucatarie gasesti cu siguranta.



Totul e localizat acolo unde ar trebui sa fie, asa ca tot ceaa ce-ti ramane e sa te apuci de gatit. Si copii, nu uitati sa va distrati! Pana la urma, nu poti sa gresesti in acest joc virtual!

Hot Dish 2

A doua parte a jocului Hot Dish lanseaza o adevarata provocare prin intermediul site-ului Meki Junior: Devino un maestru al bucatariei americane si dovedeste-te in marele turneu al mancarii in acest joc de management al timpului.
Asadar, Hot Dish 2 duce gatitul la alt nivel, mai inalt, mai competitiv. Cu aceeasi interfata indragita de cei mici, Hot Dish 2 are in general, multe elemente comune c prima parte a jocului, dar si diferente notabile: felurile de mancare sunt mai complexe, operatiunile necesare finalizarii lor mai multe iar juriul mai exigent.
Insa cine s-a andrenat indeajuns cu Hot Dish 1 nu va intampina nici o problema in a atinge performanta si in a doua parte a jocului.



Hot Dish 2 - Cross Country Cook Off este disponibil doar prin intermediul site-ului Meki si este special creat pentru copii.
Succes in a deveni cel mai bun bucatar!

Hot Dish - Invata sa gatesti ca un profesionist


Seria de jocuri de gatit propuse de Meki junior continua de aceasta data cu Hot Dish, un joc ce demonstreaza ca oricine poate deveni un bucatar priceput.
Cu o interfata simpatica si pe placul copiilor, Hot Dish ii pune pe micii bucatari la treaba, fie ca e vorba de amestecat, fiert, maruntit, tocat sau intins aluatul.
Instructiunile sunt precise iar timpul pretios: clientii au sosit deja si sunt tare infometati. Asa ca nu trebuie sa va tremure mana nici atunci cand amestecati in sosul pentru paste sau adaugati ingredientele pe o pizza.
Jocul dezvolta atat viteza de reactie, cat si atentia la detalii, copiii se vor simti ca nici mici maestri bucatari si, cel mai important, totul se desfasoara in fata computerului, fara pericolele existente in bucatarie si dezordinea de rigoare.
Asa ca printi, fiti linistiti, copiii vostri se vor distra in voie in timp ce vor prepara cele mai diversificate feluri de mancare, vor fi eveluati pentru acestea primind stelute aurii si nu vor fi cu nimic mai prejos decat un bucatar adevarat.


Bon apetit!

Invata sa gatesti supa cu taitei

Supa cu taitei (Noodle Soup) este o specialitate de supa ce contine taitei si alte ingrediente servite intr-o zeama subtire. Supa cu taitei este o specialitate originara din sudeul si estul Asiei. Un lucru mai putin cunoscut: o varianta tatiteilor (de obicei preparati in casa) se foloseste in anumite parti ale Europei si in nordul Chinei; de obicei se servesc pentru micul-dejun sau pranz. Tipul de taitei difera de la taitei de orez pana la taitei cu ou.
Site-ul Meki Junior va invata cum sa preparati o asemenea supa, printr-un joc extrem de simplu si simpatic.
Vei fi ghidat pas cu pas in prepararea acestei specialitati culinare si vei realiza la final ca e o nimica toata.
Cand porniti jocul aveti de ales intre RECIPE si PLAY. Daca alegeti PLAY, veti prepara supa in mediul virtual, daca alegeti RECIPE o puteti gati voi insiva in propria bucatarie (in supravegherea unui adult, desigur).
Interfata jocului este foarte simpla de utilizat, instructiunile sunt clare, astfel incat nu va temeti ca veti face ceva gresit.



Pofta buna, copii!

Salata Greceasca


Meki ne invata prin intermediul jocurilor sale de gatit cum sa preparam o salata greceasca, o adevarata bomba de vitamine cu un gust de neegalat.

Ingredinte:
O salata verde
2 rosii
o cana de branza
10 masline
2,5 cani de castravete taiat
1/2 de lamaie

Cum se procedeaza:

Salata se spala bine si fiecare foaie se rupe in bucati, rosiile se taie cubulete, branza la fel, se adauga castravetele feliat si maslinele, apoi zeama de lamaie.
Si salata este gata!

Jocul, in varianta virtuala de a prepara o salata greceasca, va pune la incercare simtul de observatie necesar pentru a identifica ingredientele in bucatarie. Pentru ca nu toate sunt la vedere, unele sunt in frigider, altele in dulapuri, ia incercati, le gasiti pe toate?

Cum sa coci o paine - magie in bucatarie

Inca din cele mai vechi timpuri, painea a reprezentat simbolul hranei pentru omenire, chiar si in rugaciuni painea apare ca principala sursa de hrana "Painea noastra cea de toate zilele". Si nici nu e de mirare, procesul de fabricare al painii este unul simplu si totusi spectaculos: desi tot ce e necesar e faina, apa, sare si un agent de crestere, minunea coacerii painii nu va inceta niciodata sa ne uimeasca.
Iata ca Meki Junior, prin intermediul jocurilor sale, ofera tuturor copiilor posibilitatea de a participa activ la aceasta minune din bucatarie. Procesul nu este deloc unul complicat, jocul oferind toate instructiunile pentru a prepara o paine demna de un brutar adevarat.

Interfata jocului este foarte simpla, vei fi ghidat pas cu pas in otinerea unei paini pufoase si aburinde.



Mult succes!

Maestru cofetar

Jocul Maestru cofetar de pe site-ul Meki Junior va va pune la incercare precizia, viteza de reactie, si acuratetea.
Un joc contra cronometru, Maestru cofetar va invata cum sa ornati cele mai spectaculoase torturi ca un adevarat specialist.
Jocul are trei nivele de dificultate: EASY, MEDIUM si HARD.
De exemplu, nivelul 1 de la MEDIUM arata cam asa:



In functie de acuratetea cu care realizati sarcina veti primi un anumit punctaj. Daca picati un nivel il puteti reface, deci nu e nimic pierdut.
Acest joc va va invata cum sa stapaniti bine mouse-ul si cum sa va dezvoltati atentia la detalii.

Inghetata

Jocul de gatit Inghetata de pe site-ul Meki Junior va pune la incercare imaginatia, atentia la detalii si dexteritatea. scopul jocului este acela de a crea in cat mai scurt timp o inghetata cat mai asemanatoare cu cea prezentata in model.
Dupa ce apasati butonul PLAY veti avea in imagine o cofetarie, in care fiecare client are in minte un tip de inghetata. Pentru a realiza inghetata pe care o doreste clientul nu trebuie decat sa dati click pe el, dupa care va aparea imaginea urmatoare



Cand sunteti gata dati click pe READY insa nu uitati sa va grabiti, totul este contra cronometru. Aveti grija la positionarea fiecarui fruct si a fiecarui topiing, orice detaliu conteaza. Scopul jocului este acela de a obtine o acuratete de peste 75%.
Mult succes!

New York Pizza

Jocul New York Pizza de pe site-ul Meki Junior este asemanator cu Pizzalicious de pe acelasi site, cu deosebirea ca in cazul acestuia nu exista o limita de timp, iar decoratul aluatului ramane la latitudinea jucatorului.
Dupa ce deschideti jocul apasati butonul PLAY, apoi iarasi PLAY si asta e tot, puteti incepe.



Totul tine de imaginatia voastra, apoi, dupa ce terminati, puteti alege sa va tipariti capodopera sau sa mai jucati inca o data.
Un joc amuzant datorita numarului infinit de posibilitati de decorare.

Cum sa faci un tort de ciocolata

Jocul Cum sa faci un tort de ciocolata de pe site-ul Meki junior te invata cum safaci cel mai delicios tort de ciocolata in cativa pasi simpli.
Atunci cand deschizi jocul ai doua optiuni: PLAY si RECIPE. Daca alegi prima optiune vei prepara un tort de ciocolata virtual, daca o alegi pe cea de-a doua poti face acest lucru in mod practic, dar ATENTIE, numai sub supravegherea unui adult!
Daca apasam butonul PLAY jocul incepe



Trebuie pur si simplu sa urmati instructiunile de pe ecran. Jocul este simplu intrucat nu exista limita de timp si nu exista posibilitatea de a face ceva gresit.

Spor la bucatarit si pofta buna...virtuala!

Pizzalicious

In submeniul Jocuri de gatit a revistei Meki Junior puteti invata cum sa fiti cel mai priceput pizzar.
Istoria producerii pizzei incepe in antichitate, odata cu painea plata coapta pe pietre fierbinti, aromata cu diverse ierburi si condimente foarte populare in Napoli, Italia.
Primele retete simple de pizza au fost imbogatite in timp, pizza devenind un fel de mancare multinationala, aproape cea mai populara mancare, fiind reinventata mereu de fanii de pe tot globul.
Pizza de acum, este rezultatul unui lung proces de evolutie, mai ales ca de exemplu in acel timp nu fusesera descoperite rosiile.
Asa cum o stim noi azi, ea se pregateste dupa anii 1600 cand, odata cu descoperirea Americii, rosiile ajung in Europa. Taranii din Italia care erau foarte saraci au adaugat rosiile la prepararea pizzei.
Jocul Pizzalicious este un joc simplu, contra cronometru, in care trebuie sa va demonstrati abilitatile de a aseza cat mai repede ingredientele pe aluatul de pizza.
Cand deschideti jocul aveti la dispozitie 3 meniuri: PLAY, TUTORIAL sau MORE COOKING GAMES. Pentru a incepe jocul apasati play. Apoi alegeti nivelul de dificultate, intre EASY, MEDIUM sau HARD. Cu cat nivelul de dificultate este mai ridicat cu atat veti avea mai putin timp la dispozitie pentru asezarea ingredientelor.
De exemplu, primul nivel la dificultate medie arata asa:



Scopul jocului este sa asezati ingredientele pe pizza goala exact cum sunt aseazate pe cea terminata deja, alegandu-le din farfuriile din partea de sus a imaginii.
In functie de exactitatea cu care asezati aceste ingrediente veti primi mai multe sau mai putine puncte. Daca timpul se termina, jocul ia sfarsit.
Mult succes la ... pizza-lit!

Leon Magdan - Povestea timpului


Prin intermediul site-ului Meki Junior, in schimbul unui abonament de 1 euro/luna puteti asculta Povestea Timpului, de Leon Magdan, istorisita de insusui autorul.
Povestea este despre un fiu de imparat, obraznic si neascultator, caruia nu-i intra nimeni in voie. Tatal sau, imparatul, ii adusese cei mai invatati dascali pentru a-l scoli insa baiatului pe o ureche ii intra si pe cealalta ii iesea.
Mahnit, tatal sau se ruga zi si noapte la o minune care sa ii faca baiatul mai bun si ascultator. Si iata ca nu dupa mult timp, minunea se intampla: intr-un schit uitat in munti isi ducea traiul un sihastru intelept, care auzise si el de "faima" feciorului de imparat si care hotari sa il ajute.
In timp ce se odihnea pe o banca din curtea palatului, sihastrul il vazu insusi pe feciorul de imparat. Il chema si ii spuse urmatoarea poveste: la inceput se zice ca lumea era ca si azi, insa timpul nu exista, batranii erau mereu batrani iar copiii nu imbatraneau niciodata. Pe vremea aceea, Sf. petru umbla pe Pamant ca un om simplu. Dupa ce a umbat ce a umblat, Sf. Petru ii spuse lui Dumnezeu ca cei mai napastuiti oameni de pe Pamant sunt aceia ce au copii rai si neascultator. Atunci Dumnezeu hotari sa porneasca timpul si toate au inceput sa se schimbe: toti copiii cresteau si aveau la randul lor copii, iar abia atunci intelegeau cat de greu e sa fii parintele unui copil neastamparat.
Terminand povestioara, sihastrul il intreba pe baiat daca i-ar placea si lui sa aiba un copil asa cum era el. Fiul regelui ramase mut de uimire, gandindu-se cata dreptate avea batranul...

Leon Magdan - Povestea celui mai bun baci


Leon Magdan ne spune prin intermediul Meki Junuior Povestea Celui mai Bun Baci, o poveste plina de talc si invataminte, despre un baci batran si cei sapte feciori ai sai.
Legenda spune ca a fost o vreme cand prin locurile noastre nu exista nici o turma de oi, asta pana intr-o zi cand s-a perindat pe aici un baci batran si intelept, cu o turma de oi. Avea si sapte feciori baciul cel batran, care il ajutau in treburile de la stana. Timpul a trecut iar baciul cel batran, simtind ca i se apropie sfarsitul, a chemat la el pe cei 7 fii ai sai si le-a zis ca acela care ii va aduce din sat cel mai frumos lucru va fi viitorul baci. Zis si facut, primul ii aduse un armasar frumos si voinic, al doilea o icoana, al treilea o carte, al patrulea o cutie cu unelte, al cincilea o punga cu galbeni iar al saselea veni cu o frumoasa fata.
Numai fratele cel mic lipsea, care veni spre seara cu mainile goale. Acesta le explica de ce intaziase: se oprise sa ajute pe nevasta padurarului, al carei sot fusese ranit de catre un copac. Milos din fire, baiatul o ajutase pe femeie la treburile casei pana cand afara se intunecase.
Batranul il lua in brate pe baiat si ii spuse ca el era urmatorul baci, pentru ca adusese cu el o comoara in suflet. Anii au trecut iar toata lumea spune ca el e cel mai bun cioban din cate s-au intalnit...

vineri, 29 iulie 2011

Leon Magdan - Povestea bunicului meu


A treia poveste spusa de Leon Magdan este o rememorare a clipslor fericite ale copilariei, petrecuta in casa bunicilor. Imaginea bunicului este vie in mintea naratorului, el incepandu-se istorisirea atfel:
Copil fiind, imi petreceam verile la tara, la bunici. Iar casa bunicilor, batraneasca si mica, era pentru mine cea mai primitoare si incapatoare casa din lume, caci aici se gaseau laolalta toate bucuriile copilariei: linistea si intelegerea dintre bunici, curatenia si ordinea din casa lor unde nici macar timpul nu se grabea, jucariile cele mai fantastice incropite din cateva nimicuri, mirosul imbietor al bucatelor gatite de bunica, mii si mii de mici bucurii care impreuna formeaza cea mai mare si mai intensa bucurie- copilaria. De fiecare data cand ploua, ne strangeam nepoteii in jurul bunicului si il rugam sa ne spuna o poveste, ori sa ne istoriseasca o intamplare de pe front...
Insa cel mai frumos lucru pe care bunicul ni l-a povestit a fost intr-o dupa-amiaza cand...

Continuarea povestii o aflati ascultand integral povestea de pe site-ul Meki , pentru numai 1 euro/luna.

Leon Magdan - Povestea celui mai folositor animal


In cea de-a doua poveste audio, disponibila pe site-ul Meki in schimbul a doar 1 euro/luna Leon Magdan ne povesteste despre cel mai folositor animal.
Autorul istoriseste o povestioara din copilarie, cand la scoala, invatatoarea adresa clasei intrebarea: care e cel mai folositor animal. Raspunsurile au fost multiple, unul oaia, unul vaca, altul porcul, altul calul etc. Toti copiii raspundeau care mai de care, in afara de unul dintre copii. Cand a fost intrebat care animal crede el ca e cel mai important animal, copilul raspunse simplu: sobolanul. In hohotele de ras a intregii clase, copilul dadu si explicatia: tatal sau era miner, iar mina in care lucreaza era plina de sobolani. Insa oamenii nu le faceau nici un rau, ba din contra, sobolanii erau foarte important intrucat ei prevesteau cutremurele.
Invatatoarea concluziona atunci: toate animalele sunt importante pentru ca fiecare are rostul lui in lume, chiar si cele mai neinsemnate au un scop al lor.

Leon Magdan - Legenda celor mai frumoase daruri


In sectiunea de povesti audio a site-ului revistei Meki, realizatorii revistei propun o poveste pentru copii despre noaptea nasterii pruncului Iisus. Inaintea nasterii Mantuitorului, in Ceruri era zarva mare: fiecare inger se gandea ce dar sa ii duca micului Iisus: un arhanghel urma sa cante cele mai frumoase cantari, cum nu se mai auzisera, altul va aprinde toate stelele si va alunga toti norii, altii urmau sa ii anunte pe pastori etc. Undeva intr-un colt de Rai statea un inger care nu stia ce sa ii daruiasca pruncului. Acel Inger era cel care stapanea asupra animalelor, asa ca se gandi ca ar fi frumos ca si vietatile necuvantatoare sa se inchine Mantuitorului. Asadar, cobori pe Pamant intr-o poienita si chema la el toate animalele dornice sa se infatiseze in fata pruncului Iisus. Dar din pacate, unul era mai nepotrivit ca altul: leul prea fioros, vulpea prea vicleana, pasarelele prea galagioase, furnicile prea mici, paunul prea ingamfat. Si tot asa, unul cate unul, toate animalele s-au perindat prin fata ingerului, insa acesta nu se putea hotari. Cand sa plece, Ingerul vazu pe un camp un bou inhamat la un jug si un magarus care pastea langa el. Ingerul s-a apropiat de ei si i-a intrebat daca nu ar vrea sa se inchine Domnului la nasterea sa. Acestia spusera ca e o onoare prea mare pentru ei sa se infatiseze in fata pruncului Iisus, iar Ingerul, luminand tot campul, le spuse celor doi ca ei sunt alesi sa fie prezenti la nasterea Mantuitorului, caci "Cei din urma vor fi cei dintai".
O poveste plina de invataminte frumoase, ce pune accentul pe smerenie si buna-cuviinta, o poveste potrivita de a fi ascultata inainte de culcare.

Sa-i invatam pe cei mici limba engleza (partea a doua)

Toata lumea e contienta ca astazi a nu cunoaste o limba straina macar la nivel conversational e echivalent cu a nu fi stiut sa citesti in urma cu cateva zeci de ani.
Cua cat timpul trece si inaintezi in varsta, cu atat procesul de invatare si asimilare a unei limbi straine este mai anevoios si mai indelungat, procesul de memorare este din ce in ce mai greoi si majoritatea adultilor ce incearca sa-si insuseasca o limba straina renunta in scurtt timp sau o invata "din mers".
Creierul copiilo, in schimb, este ca un burete, asimileaza mereu informatii si e gata mereu de mai mult. Insa este misiunea noastra, a celor mari, sa triem informatia astfel incat la cei mici sa ajunga doar lucrurile folositoare si nicidecum lucruri negative sau nimicuri din cotidian.
Luand in considerare acest lucru, Meki junior propune o serie de lectii pentru a ajuta copiii sa-si insuseasca mai usor limba engleza.
Intr-un articol trecut v-am prezentat un cantecel despre partile corpului, in articolul de astazi voi prezenta formularile ce stau la baza invatarii limbii engleze.

Vocabulary:

Good morning! - Buna dimineata!
Good afternoon! - O buna dupa-masa!
Good Evening! - Buna seara!
Good Night! - Noapte buna!
Good bye! - La revedere!
Greetings! - Salutari!

What is your name? - Care este numele tau?
My name is Oana! - Numele meu este Oana!
Nice to meet you! - Incantat de cunostinta!

Grammar:

What is this? - Ce este acesta?
This is my nose! - Acesta este nasul meu!

Who is this? - Cine este acesta?
This is my sister! - Aceasta este sora mea!

I've got ten little fingers,
I've got ten little toes,
I've got two ears, two eyes
And just one little nose.

ten-zece
little-micut
fingers-degete
toes-degete de la picioare
ears-urechi
eyes-ochi
nose-nas

-Good morning, dear teacher! - Buna dimineata, draga profesoara!
-Good morning! How are you? - Buna dimineata! Ce mai faceti?
-We are all very happy - Suntem foarte veseli
To say: 'Hello' to you! Sa va spunem "Salut"!

Prin intermediul acestei fise, copiii invata formulele de baza intr-o conversatie: cum sa salute in diferite momente ale zilei, cum sa adreseze o intrebare etc.

Fise de colorat Meki Junior

In sectiunea fise de colorat, meki Junior propune o serie de imagini gata de a fi colorate de catre copii. Daca vreti sa faceti o bucurie celui mic, imprimati aceste imagini si oferiti-i-le cadou, se va simti unic stiind ca doar el poate colora aceste imagini.

Cartile de colorat joaca un rol foarte important in dezvoltarea aptitudilor copilului, il ajuta sa si descopere si sa isi dezvolte o serie intreaga de abilitati.

Coloratul dezvolta atentia pentru a colora frumos fara sa depaseasca marginile, grija pentru detalii, simtul estetic prin alegerea culorilor pe care le va folosi dar si bucuria jocului si a obtinerii unui rezultat vizibil.

Puteti alege intre:

Motanul Incaltat
Salutul
Mica Sirena
Zidarul
Vara la mare
Fluturasul
Pisica
Catelul
Baietelul
Fetita
Joaca

Fise de lucru Meki - Domeniul Estetic si Creativ

Este foarte important pentru dezvoltarea armonioasa a unui copil ca, atunci cand e mic, sa ii fie incurajate toate incercarile de a se manifesta artictic, pentru ca o data innabusit acest simt artictic al copilului, el nu se mai intoarce niciodata. Meki Junior propune o serie de fise de lucru din domeniul estetic si Creativ, ce au ca scop dezvoltarea simtului estetic al copilului.
In prima fisa de lucru copiii pot invata sa deseneze o casuta, urmand cativa pasi simpli. S-a ales aceasta reprezentare graduala intrucat copiilor le e mai usor sa urmareasca cate un element dintr-o imagine decat sa le reproduca pe toate odata.



Urmand pasii simpli din revista Meki Junior, orice copil poate fi un mic Picasso