V-ati aflat fara doar si poate in situatia in care copilul dumneavoastra are alti copii invitati dar parca ceva nu merge, parca nu reusesc sa se distreze.Motivele pot fi multiple: copiii nu se cunosc indeajuns, sunt de varste diferite sau au preocupari diferite. Insa deseori motivul este acela ca cei mici nu au un joc ce poate avea mai multi participanti si care sa le mentina atentia mai mult timp.
Pentru copiii care au ramas fara idei
Meki propune un joc numit Robotelul. Asa cum ii spune si numele, jocul are la baza un robot. Pentru cei mici ce nu stiu, robotii sunt mecanisme construite de oameni care pot face anumite actiuni, mai simple sau mai complexe. Exista roboti teleghidati (ca jucariile cu telecomanda) si roboti autonomi (care fac singuri ceea ce au fost programati sa faca). Acestia au fost inventati pentru a usura munca oamenilor, sau pentru divertisment!
Jocul decurge astfel:
Robotelul (sau roboteii) va/vor trebui sa urmeze indicatiile celorlalti copii, efectuandu-le cu miscari de... robot!
Pana aici simplu. Si totusi... ce indicatii poti utiliza in joc?
De aici vine varianta frumoasa a jocului, iar aceasta e data de faptul ca putem adapta aceste indicatii la grupa de varsta a copiilor.
Pentru copii de 3-4 ani, cele mai potrivite indicatii sunt cele de miscare:
- Robotelul isi misca piciorul stang!
- Robotelul face tumbe!
- Robotelul face trei pasi pe varfuri!
- Robotelul bate din palme!
- Robotelul sta intr-un picior!
- Robotelul merge pana la fereastra!
Toate acestea se fac, repet, cu miscari si sunete ca de robot!
Important: La aceasta grupa de varsta e bine:
- Sa existe un conducator de joc, copil mai mare sau adult.
- Conducatorul sa stabileasca de la inceput cate cerinte indeplineste robotelul.
- Conducatorul sa stabileasca in ce ordine vor fi toti copiii robotei.
- Conducatorul sa aiba pregatite exemple pentru actiunile necunoscute de robotei.
Varianta: Daca sunteti cadru didactic, e foarte bine! Puteti juca acest joc cu dumneavoastra ca si conducator, si toti copiii din grupa ca robotei! Cel mai cuminte si mai... robotel deintre ei poate avea ocazia de a fi urmatorul conducator de joc!
Pentru copii de 5-6 ani, indicatiile se pot diversifica.
Acestea pot atinge teme legate de muzica (Robotelul canta cantecul cu iarna), de literatura (Robotelul spune o poezie – cu glas de robotel!!!), de miscare (Robotelul face cumpana ) sau chiar de stiinta (Robotelule, ce stii despre rechini?)
Important:
In cazul copiilor putin mai mari nu mai e necesar un conducator de joc. Toti copiii pot fi, pe rand, robotei, iar la final se supune la vot cine a fost cel mai atractiv si comic dintre toti.
Varianta: Pot fi alesi 2-3 robotei care primesc aceeasi porunca, iar castigator este cel care o indeplineste cel mai bine!
Important este ca toti participantii sa se distreze si sa invete sa ajunga la o parere comuna, in cazul desemnarii castigatorului de exemplu.