sâmbătă, 30 iulie 2011

Leon Magdan - Povestea celui mai bun baci


Leon Magdan ne spune prin intermediul Meki Junuior Povestea Celui mai Bun Baci, o poveste plina de talc si invataminte, despre un baci batran si cei sapte feciori ai sai.
Legenda spune ca a fost o vreme cand prin locurile noastre nu exista nici o turma de oi, asta pana intr-o zi cand s-a perindat pe aici un baci batran si intelept, cu o turma de oi. Avea si sapte feciori baciul cel batran, care il ajutau in treburile de la stana. Timpul a trecut iar baciul cel batran, simtind ca i se apropie sfarsitul, a chemat la el pe cei 7 fii ai sai si le-a zis ca acela care ii va aduce din sat cel mai frumos lucru va fi viitorul baci. Zis si facut, primul ii aduse un armasar frumos si voinic, al doilea o icoana, al treilea o carte, al patrulea o cutie cu unelte, al cincilea o punga cu galbeni iar al saselea veni cu o frumoasa fata.
Numai fratele cel mic lipsea, care veni spre seara cu mainile goale. Acesta le explica de ce intaziase: se oprise sa ajute pe nevasta padurarului, al carei sot fusese ranit de catre un copac. Milos din fire, baiatul o ajutase pe femeie la treburile casei pana cand afara se intunecase.
Batranul il lua in brate pe baiat si ii spuse ca el era urmatorul baci, pentru ca adusese cu el o comoara in suflet. Anii au trecut iar toata lumea spune ca el e cel mai bun cioban din cate s-au intalnit...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu