sâmbătă, 30 iulie 2011

Va invit la o lectie de fizica

"Cum putem sa facem dintr-o faie de hartie un dop pentru un pahar astfel incat cand intoarcem paharul cu gura in jos sa nu curga nicio picatura de apa?"
Aceasta este intrebarea pe care Meki va propune sa o adresati celui mic daca vreti sa il lasati mut de uimire. Initial va va spune ca nu se poate, apoi se va stradui sa construiasca dopul si va constata ca foaia e prea mica, dupa care se va intoarce la concluzia initiala ca nu se poate.
Asa ca ii oferiti si solutia: Luati paharul si il umpleti ochi cu apa. Asezati-l pe ceva drept: masa, etajera etc. Mai adaugati apa usor, pana nivelul apei in pahar este maxim. Privit din lateral, se va vedea cum apa depaseste chiar buza paharului, facand nitica bolta. Nu e nicio problema daca o sa curga putin pe langa pahar. Apoi puneti cu grija foaia de hartie peste pahar. O asezati direct in plan orizontal, tinand-o cu ambele maini. Foaia se va uda de indata, iar putina apa va curge chiar pe langa pahar. Acum apasati uniform foaia pe gura paharului cu palma stanga intinsa. Tineti apasat, dar nu foarte tare, ci cat mai uniform, incercand sa acoperiti toata gura paharului. Cu dreapta ridicati paharul si intoarceti-l cu gura in jos. In tot acest timp, palma stanga ramane pe gura paharului, sprijinind coala. Dupa ce ati intors paharul cu gura in jos, luati mana stanga.
Stupoare! Apa sta singura in pahar, fara sa curga nici macar o picatura. „Dopul” de hartie, care nu este nici macar lipit sau inghesuit, o tine acolo.

Apoi oferiti si explicatia: faptul ca paharul a fost plin ochi nu a lasat aerul sa patrunda, de aceea apa nu curge. Ii puteti demonstra si ca daca trageti putin de un colt al hartiei apa va incepe sa iasa din pahar, caci aerul intra.
Va asigur ca cel mic va fi fascinat, conditia esentiala e ca intregul experiment sa se desfasoare deasupra chiuvetei din bucatarie sau in baie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu